maanantai 21. syyskuuta 2015

Perhesalaisuudet

Useimmissa perheissä on salaisuuksia- ne voivat olla myönteisiä, mutta useimmiten salaisuudet liittyvät vakaviin tai traumaattisiin asioihin. Vahingolliset perhesalaisuudet voivat liittyä esimerkiksi perheen sisäisiin rooleihin ja liittoumiin, hävettäviksi koettuihin sairauksiin, seksuaaliseen suuntautumiseen, riippuvuushäiriöihin, uskottomuuteen, lapsen syntyperään, psyykkiseen tai fyysiseen väkivaltaan tai syömishäiriöihin.

Perhesalaisuudet vahingoittavat kodin ilmapiiriä ja perheen elämää. Salaisuuden tehtävänä on kieltää ja peittää totuutta- vähitellen todellisuudentajua hämärtäen. Perheen jäsenet oppivat varomaan ahdistavia tai vaarallisia puheenaiheita- lopulta perheen keskinäinen kommunikaatio saattaa kaventua niin, etteivät perheenjäsenet puhu keskenään oikein mistään.

Vahingolliset salaisuudet vaikuttavat heihin, joita salaisuus koskee mutta myös niihin, joille salaisuutta ei ole kerrottu. Vaietut salaisuudet tulevat lähes vääjäämättä näkyviksi tavalla tai toisella. Salaisuudet ulottuvat joskus myös ulkopuolisiin ihmisiin. Ulkopuolinen saattaa aavistaa jotain ja ottaa etäisyyttä pelätessään mitä kaikkea voisi paljastua, ja mihin itse joutuisi mukaan.

Outo lapsuudenkodin ilmapiiri voi tuntua lapsesta normaalilta kun muusta ei ole tietoa. Perhesalaisuudet seuraavat usein aikuisuudessa ihmissuhteisiin ladaten niihin tarpeetonta varovaisuutta ja epäluuloja. Salaisuudet voivat myös vaikeuttaa tunteiden ilmaisua ja heikentää ristiriitojen ratkaisutaitoja- taitoja, jotka opitaan lapsuuden perheessä. Julkisalaisuudet opettavat olemaan puhumatta, valehtelemaan. Julkisalaisuudeksi kutsutaan salaisuutta, jonka kaikki tietävät mutta josta kukaan ei puhu.

Ihminen, jolle jatkuvasti valehdellaan salaisuuden peittämiseksi ei voi lopulta tietää keneen voi luottaa ja ketä uskoa. Hän voi jopa ajatella itse olevansa vainoharhainen, vaikka olisi perheen/yhteisön selvänäköisin. Salaisuuden tietäjät voivat kokea syyllisyyttä koska eivät ole puuttuneet, ottaneet puheeksi tai tehneet mitään- heillä voi olla ”sisäinen varmuus” siitä, että salaisuuden paljastamisesta seuraa jotain kamalaa. Joskus seurauksia voi ollakin- syylliseksi saatetaan leimata se, joka salaisuuden paljastaa.

Salaisuuden paljastaminen helpottaa, mutta ketään ei voi pakottaa kertomaan salaisuuttaan. Jos sinulla itselläsi on salaisuus joka vahingoittaa, vaivaa tai olet kietoutunut salaisuuden verkkoon tavalla tai toisella voit miettiä
Millainen merkitys salaisuudella on itsellesi, kumppanillesi, perheellesi, ystävillesi, työyhteisöllesi? Miten se vaikuttaa suhteissasi?
Mitä tapahtuisi jos kertoisit salaisuudesta?
Ketä haluat suojella, miltä ja miksi?

Lisää aiheesta:
Pari suhteessa – tunne itsesi, uskalla rakastaa, Pruuki- Timoria- Väätäinen ( 2013)

Perhesalaisuudet- vaikenemisesta vapauteen, Sirkku Suontausta –Kyläinpää (2008)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti