perjantai 11. syyskuuta 2015

Sisäistetty häpeä


Häpeä sekä tunteena että kokemuksena voi olla niin voimakasta, että se alkaa sitoa ja ohjailla ihmisen elämää. Tämän kaltaista häpeää kutsutaan kirjallisuudessa elämää kahlitsevavaksi tai sisäistetyksi häpeäksi, joka syntyy usein jo varhaisessa lapsuudessa.

Tutkimuksissa on todettu ensimmäisten häpeän ilmausten olevan havaittavissa jo kolmen kuukauden ikäisillä vauvoilla. Vauva lamaantuu, luo katseensa alas ja kääntää kasvonsa poispäin mikäli häntä hoivaava henkilö välttää katsekontaktia tai ei vastaa tämän lähestymispyrkimyksiin. Lapsi häpeää sitä ettei kykene herättämään hyväksymisen halua eikä ymmärtämisen pyrkimystä heissä joiden varassa on. Epäonnistuminen hyväksyvän vastavuoroisuuden odotuksissa synnyttää hylkäämisen ja kelpaamattomuuden tunteita ja lopulta häpeän kokemista – laukaisten häpeää ihmissuhteissa vielä myöhemminkin. 

Merkittävimpiä häpeän synnyn taustalla olevia selityksiä on yllä kuvattu reaktio hyväksyvän vastavuoroisuuden puutteeseen – häpeä on se mielipaha, jota pieni ihminen kokee kun tavoiteltu ja jo toteutuneeksi luultu vastavuoroisuuspyrkimys jää toteutumatta.

Mikäli häpeäkokemukset toistuvat alkaa lapsi kokea itsensä kokonaisuudessaan huonoksi- lapsen minuus voi tällöin rakentua riittämättömyyden, arvottomuuden ja hyväksymättömyyden pohjalle. Vähitellen lapsi alkaa uskomaan, että on huono ihminen jota kukaan ei voi rakastaa sellaisena kuin hän on. Selviytymisstrategiakseen hän saattaa opetella keinoja ansaita rakkautta ja hyväksyntää - usein muuttumalla toisten odotusten mukaiseksi. Tämä ”itsen kätkeminen” ilmentää toivoa: kun luovun itsestäni sellaisena kuin olen saan kenties tärkeät toiset ja heidän hyväksyntänsä säilytettyä. 

Luonnollinen terve häveliäisyys kehittyy turvallisessa kasvuympäristössä. Sellaisessa ilmastossa, jossa lapsella on syvä luottamus- varmuus siitä että tulee hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on. Läheisyydessä, jossa muut asiat eivät vie lapselle kuuluva huomiota. 

Turvassa pelon, syyllisyyden ja häpeän tunteilta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti